DeFi Konsepti
DeFi’ye giriş mahiyetinde…
DeFi’nin tanımıyla başlamak temelde pek çok yönünü anlamamızı sağlayabilir. DeFi, Decentralized Finance kelimelerinden türetilmiş sembolik bir soyutlamadır. Sözüm ona, “DeFi” olarak nitelendirmek yerine “merkeziyetsiz finans” ya da “merkezi olmayan finans” anlamına gelen -kısaltmadan- Decentralized Finance olarak da nitelendirebilirdik.
Blokzincir teknolojisi ile var olan DeFi, mevcut finansal sisteme karşı bir yerde durmak ve onu yıkmak amacıyla hayatımıza girmiş bir alan değildir. Şu an için mevcut finansal yapıya alternatif oluşturmuş durumdadır. Nitekim, DeFi konseptini kullanmayı tercih eden özneler olarak bizler de DeFi konseptinin karakterine etki etmekteyiz. Daha açık olmak gerekirse, teknoloji özelinde merkeziyetsizlik ile merkeziyetsizliğe karşı yaratılan kolektif bakış açısı birbirinden bağımsız olgulardır. Dolayısıyla blokzincir teknolojisi ve ürünlerinin önemini anladığımız oranda DeFi konsepti ve diğer birçok merkeziyetsiz alanın öneminden bahsedebiliriz. Yakın gelecekte mevcut ekonomik sistem ve dünyanın konjonktürel durumundan kaynaklı DeFi konsepti daha geniş alana yayılarak temel bir finansal talep rolü oynayabilir.
Kapitalizm bünyesindeki aracı finans kurumlarının en başında bankalar, yatırım şirketleri ve kimi zaman da doğrudan merkez bankaları rol almaktadır. Merkeziyetsiz finans adını verdiğimiz konsept veya alan ise, mevcut finansal yapılardan farklı dinamikler üzerine oturmuştur. DeFi, 3. otoritelere yaslanmak yerine; blokzincire ve beraberinde dağıtıklık esasına dayanıyor. Bankalar ve diğer aracı finans kurumları, sigorta işlemleri, kredi alıp — borç verme işlemlerinde otorite gücüne ihtiyaç duyarken; DeFi konseptinde merkezi bir yapı bulunmamaktadır/bulunmamalıdır. DeFi, birey olarak insanı birincil özne konumuna taşımaktadır. Blokzincir teknolojosi akıllı kontratlarla (smart contract) merkezi yapıların etkisini feshetmektedir.
Arkadaşlar, DeFi’nin temel dinamiklerini ve önemini anlamaya çalışırken daha yolun henüz çok başında olduğumuzu da vurgulamalıyız.
Tüm dünyada blokzincir teknolojisine dahil olup da DeFi ile ilişkilenen insan sayısı, bankalar ile etkileşim kuran ve bankalarda hesabı olan insan sayısının çok uzağındadır. Dahası, Kripto ekosistemi içerisinde dahi, merkezi borsalar (cex-centralized exchanges) günlük işlem hacminde merkeziyetsiz borsalar (dex-decentralized exchanges) ve platformlar karşısında hem spot işlemlerde (chart I) hem de vadeli işlemlerde (chart II) ezici bir üstünlüğe sahiptir.
Blokzincir teknolojisi temelde dağıtık (distributed) bir yapı ve merkeziyetsizlik üzerine inşa edilmelidir. Merkeziyetsiz Finans, biz ona katkı sunduğumuz oranda güçlenecektir!
Genel çerçevesini kendi bakış açımızla verdiğimiz bu yazımızla “DeFi Konsepti” yazı serimize başlamış olduk. Serimizin diğer yazılarında da, önde gelen DeFi platformlarına ve diğer önemli noktalara değinmeye çalışacağız.
Merak ettiğiniz hemen her şeyi bu yazımıza yorum olarak ya da bize Twitter hesaplarımızdan iletebilirsiniz…
@KaanKocak_Data
@ergunkilicmavi